Als iemand aan je zou vragen om te beschrijven hoe organisaties zijn gestructureerd dan is de kans groot dat je iets vertelt over afdelingen, teams en functies. Dit is namelijk de manier waarop de meeste bedrijven zijn ingericht en dat is eigenlijk best gek. Geen enkele organisatie is hetzelfde, maar waarom dan wel allemaal dezelfde structuur? Bij FX Agency werken we sinds kort met een nieuwe vorm: cirkels en rollen. We delen graag onze eerste ervaring met je in dit blog, hopelijk inspireert het je om er zelf mee aan de slag te gaan!
Als je al werkt met rollen en cirkels dan ben je misschien bekend met (een vorm van) holacracy, heb je je laten inspireren door Ricardo Semler of wilde je buiten de traditionele functie structuren en -profielen treden. Als dit je niks zegt, maar je bent wel nieuwsgierig geworden, lees dan vooral verder. Wij werken er sinds één jaar mee, en met een eenvoudige aanpassing hebben we er onze eigen manier van werken van gemaakt.
Keep on rollin’
Ok, wat zijn cirkels en rollen precies en hoe werkt het? Om te beginnen, moet je de organisatie als een grote cirkel zien, waarbinnen iedereen zijn of haar dagelijkse werkzaamheden doet. In deze cirkel bevinden zich een aantal grote en kleine subcirkels, of in simpeler Nederlands: afdelingen. Iedere subcirkel heeft een eigen doel met doelstellingen die bijdragen aan de (ambitieuze) overkoepelende doelen van de hele organisatie. Er zijn dus geen teams of afdelingen, maar cirkels.
De mensen, als onderdeel van een subcirkel, bedenken welke activiteiten er allemaal nodig zijn om het doel voor hun cirkel te bereiken. Hoe doen we dit? Heel simpel. We schrijven alle activiteiten die bijdragen aan het doel van een cirkel op post-its en plakken ze overzichtelijk op de muur. Vervolgens worden al deze activiteiten gecategoriseerd zodat er rollen ontstaan.
Tenslotte wordt bepaald wie welke rol(len) op zich gaat nemen en dus de verantwoordelijkheid heeft om die rol (op zijn of haar eigen manier) uit te voeren en de doelstellingen te behalen. Zie het zo: als jij in vrijheid kunt werken, zelf mag bepalen wat er nodig is, dan is de kans dat je die organisatiedoelstellingen ook écht haalt veel groter. Vrijheid leidt zo, tot effectiviteit. Klinkt simpel? Dat is het ook. De ‘cirkelstructuur’ is een mooie manier om vrijheid en verantwoordelijkheid toe te passen, zonder je bedrijfsdoelen uit het oog te verliezen.
Daarom hebben we er voor gekozen om iedereen binnen FX Agency de rol ‘IK’ te geven. Een rol die als doel heeft om de beste versie van jezelf te worden. Om je eigen potentie waar te maken en passie te volgen. Om je talenten te benutten.
Vergeet jezelf niet
Ok, tot dusver over de rollen en cirkels. Als het goed is heb je nu een beter beeld van de werking. We willen graag nog een stapje verder gaan. Want, wat wij misten in de systematiek van rollen was de mens. Welke plek krijgt deze in dit geheel? Aandacht voor de mens zit in het DNA van FX Agency en we proberen dit altijd terug te laten komen in organisatorische veranderingen. Het succes van een organisatie wordt namelijk wat ons betreft bepaald door de mensen die er werken. Als er samengewerkt wordt in een cultuur die de basis kent van vrijheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid, dan ontstaan er mooie dingen. Door vrijheid en vertrouwen vinden mensen uiteindelijk hun eigen plek en zijn ze instaat om hun sterkste competenties in te zetten. Pas dan gaan mensen echt excelleren. Het is dan ook belangrijk dat we de persoon, de mens, ongeacht zijn of haar rollen, centraal stellen.
Daarom hebben we er voor gekozen om iedereen binnen FX Agency de rol ‘IK’ te geven. Een rol die als doel heeft om de beste versie van jezelf te worden. Om je eigen potentie waar te maken en passie te volgen. Om je talenten te benutten. Maar ook dat je met alles welkom bent, je fantastische, energieke en blije dagen, maar ook de moeilijke, vermoeide of verdrietige dagen. We stellen de rol ‘IK’ op door mensen hun eigen doelen op te laten stellen waarbij de persoonlijke ontwikkeling centraal staat.
Keep it real
Mocht je aan de slag gaan met rollen en cirkels zorg dan voor een authentieke implementatie. Een manier die écht past bij je organisatie. Bij het DNA. Bij de cultuur. Kijk naar wat wel werkt binnen je huidige structuur en zorg dat dit een plek krijgt binnen de rollen en cirkels. En, zie het niet als een trucje om zelfsturing in te voeren of mee te doen met een trend. Het is, in potentie, een hele mooie manier om meer menselijkheid, meer vrijheid en meer vertrouwen te creëren voor het belangrijkste onderdeel van je bedrijf; je mensen.