Je welkom voelen

Je welkom voelen

Welkom in de wereld.
Welkom in de tijd.
Welkom in ons leven.
Welkom in ons huis.
– Stef Bos

Van harte welkom. Spreek dat maar eens hardop uit. Van harte welkom. Heerlijk toch, dat gevoel om iemand welkom te heten of welkom geheten te worden. Je welkom voelen, is dan ook een belangrijk onderdeel van de eerste kennismaking met jouw organisatie of bedrijf. En dit gebeurt al op je website, in de vacature, sollicitatiegesprekken, eerste werkdag en eigenlijk ook gewoon alle dagen die volgen.

Kijkje in de keuken

Als je ergens gaat werken, wil je graag zien hoe het eraan toe gaat in een bedrijf, een kijkje in de keuken nemen zoals ze dat noemen. Bij FX Agency laten we onze keuken graag zien en we doen dat onder andere via onze social mediakanalen, website en de vacatureteksten.

We zijn van het begin af aan open en eerlijk over wat je kan verwachten en geven je een goed beeld van de functie. Kom je solliciteren, dan spreek je altijd eerst met twee van je mogelijk toekomstige collega’s. Zo kunnen we goed kennismaken met elkaar en kan je alles vragen over het bedrijf en de functie.

Ga je door naar het tweede gesprek? Dan spreek je een van de oprichters en nog een mogelijk toekomstige collega. Hier kan je wat meer de diepte in en alles vragen wat je maar wil.  

Ons DNA

Komen we er vervolgens uit? Dan krijg je jouw arbeidsovereenkomst toegestuurd, inclusief ‘Ons DNA’. De arbeidsovereenkomst is een eenvoudig geschreven en behoorlijk visueel document (lees ook mijn blog over onze arbeidsovereenkomst op 1 A4’tje). Hierin draait het om wat jij van ons krijgt en wat wij van je verwachten. En we verwachten eigenlijk niets meer dan dat je het gevoel hebt dat je past bij Ons DNA. Ons DNA zegt alles over onze cultuur, manier van samenwerken en onze normen en waarden. In de basis gaan we daarbij uit van vrijheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid.

Aan de slag

En dan is het bijna tijd voor je eerste dag. We zorgen dat je werkplek helemaal is ingericht, alles is er en werkt direct. Je krijgt een mooie bos bloemen en een buddy die je de eerste maand op weg helpt. En allemaal heel fijne en behulpzame collega’s die je maar al te graag helpen als dat nodig is.

In de eerste weken maak je in de praktijk kennis met Ons DNA. Een collega vertelt hoe dit tot stand is gekomen, welke gedachtes erachter zitten en waarom we zo werken. Een belangrijk onderdeel hiervan is dat je jezelf mag zijn.

Jezelf zijn

Ik krijg vaak de vraag van nieuwe collega’s waar ik wakker van kan liggen als ondernemer. Nou, dat is als mensen zich anders voor doen of denken te moeten te doen op hun werk. Dat ze iets achterlaten bij de voordeur of alleen maar iets kunnen bespreken met hun partner thuis op de bank. Ik nodig iedereen uit om met je hele hebben en houden bij ons te komen werken. Want alleen als jij jezelf kan en mag zijn en lekker in je vel zit, kun je  presteren, echt van toegevoegde waarde zijn.

Ik zeg ook altijd dat mijn deur openstaat. Dat kan de ene keer zijn wanneer iemand ergens tegenaan loopt of een vraag heeft, maar ik vind het ook helemaal prima als iemand even vijf minuten komt “zeuren” en zonder vraag weer de kamer uitloopt. Iedereen heeft iets anders nodig op een ander moment. En wat het ook is, ze zijn altijd van harte welkom . Blij of verdrietig, leuk of lastig, fijn of vervelend.

Wil je nog even écht dat gevoel van welkom ophalen? Luister dan naar het nummer van Stef Bos op Spotify.

Meer over mij.

Ik geloof dat persoonlijke groei en professionele ontwikkeling altijd samengaan. Daarom ben ik niet alleen oprichter en mede-eigenaar van twee mooie bedrijven (FX Agency en Reply.live), maar volg ik ook een opleiding tot coach bij Phoenix opleidingen. Zodat ik andere ondernemers nog beter kan helpen om slimme keuzes te maken. Hoe ik dat doe lees je op www.peterzijlstra.com.